Szilveszterkor tudtam meg, mi az a plazmavágás

Soha nem gondoltam, hogy szilveszterkor plazmavágást végző céget fogok kutatni. Sőt, hogy teljesen őszinte legyek, azt sem tudtam egészen odáig, hogy mi a fene az a plazmavágás…

Na de ne szaladjunk ennyire előre! 2021 és 2022 fordulóját a megbeszéltek szerint a barátaimmal töltöttem. Én lelkesen sütöttem-főztem otthon, készültem a szép ruhámban az estére, ám amikor megérkeztem Lilláékhoz, szokatlan látvány fogadott. Ott ültek 6-an a gép előtt, és nagy hévvel keresgéltek valamit. Nem tudom, nálatok hogy zajlik, de mi nem így szoktunk kezdeni egy bulit.

Nem kellett sok, hogy megtudjam, hogy Lilla apukájának segítenek, ugyanis SOS kellene valakit találni, aki plazmavágással kapcsolatban segít neki, de a környéken senki nem vállalja, sőt, nem is igazán van olyan, aki plazmával vág fémeket, és nem valami egyéb módszerrel.

Hát nem hiszem, hogy sokat kell titeket győzködni arról, hogy elhiggyétek, életemben akkor először hallottam a plazmavágás kifejezést. Mivel nem konyítottam hozzá sokat, csendben letelepedtem a többiek mellé, és próbáltam felvenni a fonalat. Szerencsére már a munka jelentős részét megcsinálták, mire odaértem, és már addigra megtalálták a Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás oldalt.
A többiek kedvesek voltak, és elmagyarázták, hogy mit is jelent ez az ismeretlen szó. A plazmavágás az ún. ömlesztővágások egyik kategóriája, melyet a negyedik halmazállapot, a plazma segítségével végeznek. A folyamat során egy szerkezet pozitív és negatív része között ionizált gáz segítségével áramot vezetnek át – ez hozza létre a plazmaívet, mely rendkívül magas hőmérsékletű, így lokálisan megolvasztja a különféle fémeket, ezzel előidézve a kívánt vágást.
Ez egy nagyon precíz és modern technológia, amely nagyon pontos vágási eredményeket produkál, ráadásul a vágott fémek újonnan keletkező szélei is nagyon szép egyenesek lesznek, hiszen a gázsugár kifújja az olvasztott fémet a vágási résből.
Előnye a rendkívül nagy precizitás, továbbá az is, hogy egészen vastag, akár több fémlapból álló köteget is képes átvágni az ilyen plazmavágó szerkezet. Hátránya mindössze annyi, hogy csakis fémeket lehet vele méretre szabni. Mondjuk ez utóbbi érthető is, hiszen aligha létezne olyan fadarab vagy műanyag, mely nem porladna szét egy 20000-25000 fokos hőmérséklettől…

Na, és itt kanyarodjunk vissza picit: erre van szüksége Lilla apukájának. Így már nem csodálom, hogy nehezen találtak rá megfelelő céget, de az acelpartner.hu oldala megadta a kellő segítséget számukra.

Ahogy jobban szétnéztünk az egyébként nagyon modern és szimpatikus weboldalon, láttuk, hogy nem csak plazmavágással, hanem lángvágással, gépi forgácsolással, felülettisztítással, acélszerkezetek gyártásával is foglalkozik a cég, továbbá különféle bérmunkákat is vállalnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem csak a saját raktárukban lévő fémeket munkálják meg, hanem akár a saját, általunk beszerzett darabokat is. Ennek nyilván vannak feltételei, ám azok is egész korrektnek tűntek a leírás alapján.

A kapcsolat felvételéhez mindössze egy űrlap kitöltése szükséges, amit a fiúk már meg is csináltak a társaságban. A szilveszteri ünnep után fogják keresni Lilla apukáját, hogy megbeszéljék a kivitelezés módját és a költségeket. Itt fontos említeni, hogy az árak személyes egyeztetésére azért van szükség, mert az egyedi igényekből kifolyólag nincs egy sztenderd árlista, melyet át tudnánk tekinteni. Természetesen tudni fogjuk a várható végösszeget, amikor igent mondunk az üzletre.

Hát, álmomban nem gondoltam, hogy a szilveszteri parti a Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás oldalának nézegetésével fog kezdődni, de mindenesetre nagyon hasznos infókat tudtam meg most is. Lilla apukája olyan hálás volt a társaság segítségéért, hogy nem sokkal később egy igazi, aranydarabkákat tartalmazó pezsgőt hozott nekünk ajándékba.