Szilveszteri téma: a hőszivattyúk

Egy fagyos szilveszteren éppen ketten voltunk otthon a férjemmel, társasjátékoztunk, és sok mindenről beszélgettünk. Nem nagyon szoktunk menni bulizni, egyrészt mert nem szeretjük, másrészt mert van két kutyánk, akik nagyon félnek a tűzijátékozástól és a petárdáktól. Az ő biztonságuk érdekében is jobb, ha otthon vagyunk velük, illetve mi is nyugodtabbak vagyunk. Annyi elszökött állatról lehet olvasni szilveszterkor, akik, amíg nem voltak otthon a gazdik, kétségbeesésükben próbáltak elmenekülni otthonról. Így hát évről évre otthon maradtunk, és nekünk ez így sokkal, de sokkal jobb volt. Társasozás közben egy kicsit fáztunk mindketten. Ekkor szóba került, hogy ideje lenne már a fűtésünket korszerűsíteni, mert olyan régóta húzzuk – halasztjuk. Sajnos nem egy olcsó dolog, de muszáj megcsinálni egy idő után, ha az ember nem akar halálra fagyni. Ekkor eszébe jutott a férjemnek, hogy ő nem is olyan régen véletlen rátalált egy oldalra, még pedig a futesrendszerek.hu oldalára, ahol nagyon sok érdekes dolgot olvasott a Levegő-víz hőszivattyú berendezések kapcsán. Mivel én nem vagyok egy műszaki zseni, és nem sok ismerettel rendelkezem a témában, kértem, hogy egy kicsit meséljen nekem is, hadd legyek okosabb.  

A Levegő-víz hőszivattyúval a hidegből meleget lehet nyerni. Néztem a férjem, hogy biztosan ezt akarta – e mondani, vagy csak nyelvbotlás volt, de mondta, hogy nem, ez bizony így van. A hőforrás alapján a hőszivattyúkat négyféle csoportba lehet osztani. Vannak a víz – víz, talaj – víz, levegő – víz és a levegő – levegő hőszivattyúk. Mind a négy típusnak vannak pozitív tulajdonságai, azonban a levegő – víz és a levegő – levegő hőszivattyúkat szokták az emberek leggyakrabban választani. A hőszivattyú hasonló elven működik, mint például egy hűtőszekrény vagy egy klíma. A legfontosabb különbség a klíma és egy levegő – víz hőszivattyú között, hogy a hőszivattyú nem konkrétan melegíti fel a teret, hanem az úgynevezett közvetítő közeget hűti vagy fűti fel egy hőcserélőnek a segítségével. Ennek a szerkezetnek az előnye, hogy a levegő – levegő hőszivattyúval ellentétben ennek a szerkezetnek csak egy beltéri modul kell, hogy a fűtéshálózaton átjusson a meleg víz a hőleadókhoz a felhasználás helyszínére. Úgy gondoltam, hogy nagyjából felfogtam, miről is lehet szó, de kértem a férjem, hogy ha tud, egy kicsit jobban tisztázza még számomra a képet a hőszivattyúval kapcsolatban.

Itt felmerült a kérdés bennem, hogy jó, jó, de hogyan fűt pontosan a levegő – víz hőszivattyú. Erre azt válaszolta a férjem, hogy ezt is elolvasta a futesrenszerek.hu oldalán, így ő már tudja. Ezek a szerkezetek a levegőből nyerik a hőenergiát, erre a nevük is utal. A levegő hőtartalma igen magas, így a hőszivattyúk ezt az energiát nyerik ki. A hőszivattyú több szempontból is jó megoldás lehet fűtésre. Ugyanis hazánk éghajlata kedvez a szerkezet működésének, egy elég hatékony rendszerről van szó, valamint a hőszivattyúk között ez a legkevésbé költséges. Azok alapján, amiket a férjem elmondott, én is úgy gondoltam, hogy ideje lenne váltanunk egy modernebb fűtési megoldásra, még pedig a Levegő-víz hőszivattyúra. Amint lementek az ünnepek, felkerestük a futesrendszerek.hu cégét, hiszen egyértelmű volt, hogy csak ők jöhetnek szóba, ha már ennyire sok és részletes információt találtunk az oldalukon. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk őket, mert profi szakemberek, nem kell félni a félmunkától, mint sok „szakember” esetében. Mióta hőszivattyúval fűtünk, nem fázunk végre.