Nálunk tényleg “népi drog” lenne az alkohol?

felepulok.hu
“Na, csak egy pohárkával igyál!” Nem tudhatod, hogy éppen kit kínálgatsz azzal az egy pohár itallal.

Belegondoltatok már abba, hogy nálunk szinte nincs is olyan közösségi program, ahol ne lenne jelen az alkohol? Ott vannak az esküvők, eljegyzési partik, születésnapok, és egyéb ünnepek. Így szilveszter után talán még aktuálisabb is a téma. Vannak, akik csak egy pohár pezsgővel koccintottak éjfélkor és megitták illendőségből. Vannak, akik pedig rendesen a pohár fenekére néztek az este folyamán. Én is szoktam inni a legtöbb ilyen alkalom során, de mindezt bizonyos határok között. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hogyan élik meg azok az emberek az ilyen eseményeket, akik komoly szándék miatt utasítják vissza azt az egy pohár pezsgőt is a szilveszteri buliban. Előfordulhat ugyanis, hogy egy józanodó függőre próbáljuk éppen rátukmálni azt az egy pohár italt. Ha igazán belegondolok, akkor nekik elég nagy kihívás ebben az országban józannak maradni. Számos összejövetel alapkelléke az alkohol és sokak szerint “illik” is fogyasztani az ilyen események során.

Sajnos a tágabb családomban is van olyan, aki ezzel hasonló problémával küzd, így mostanában különösen foglalkoztat az alkoholizmus, mint téma. Emiatt igazán örültem, amikor rábukkantam a felepulok.hu-ra. Ez egy Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ weboldala, ahol alkohol és más egyéb függőséggel küzdőknek és családtagjaiknak nyújtanak hatékony segítséget. A magán rehabilitációs intézmény egyik sajátosságának mondható, hogy saját tapasztalatból beszélnek. Nekem ez különösen szimpatikus volt, hiszen így igazán hitelessé váltak a szememben.

Az oldalukon elég sok információ megtalálható róluk, a történetükről. Ez szintén még nagyobb bizalmat és szimpátiát ébresztett bennem, és talán reményt adhat azoknak a hozzátartozóknak, akik szeretnének segíteni a függőségben szenvedő rokonukon. Ugyanakkor megismerkedhetünk az alkoholizmus lehetséges kezelési módjával, a Minnesota-modellel is. Igazán érdekes volt látni azt is, hogy a hozzátartozóknak is készültek egy külön menüponttal. Ez talán azért is fontos, hiszen ha belegondolunk, akkor az alkoholizmus nemcsak egy ember életét – a függőét -, hanem a családtagjai, környezetében élők életére is befolyással van. Ezzel kapcsolatban még egy videót találunk a felepulok.hu-n. Sőt, arra a kérdésre is választ kaphatunk Esztertől, a rehabilitációs központ egyik munkatársától, hogy mit kell tenni, ha a hozzátartozónk még nem látja be, hogy problémája van, hogyan tudunk neki segíteni.

Ismerjük meg a Minnesota-modellt!

Az emlegetett Minnesota-modellt a tengerentúlon már lassan 70 éve használják, és lényegesen hatásosabb, mint például a nálunk megszokott alkoholelvonó-módszerek. Mi több, az Államokban a rehabilitációs intézetek nagy része ezt használja. Igaz, hogy a felepulok.hu nem 100%-ban használja, csupán a háromnegyedét, de ez egész biztosan hozzájárul ahhoz, hogy a hozzájuk fordulók 70-75%-ának képesek segíteni. És mindez annak köszönhető, hogy gyógyszeres kezelés helyett terápiás megoldásokat alkalmaznak, ahogy azt az említett modell sugallja.

Jellemzők és célok

Alapvetően azt szeretnék a kezeléssel elérni, hogy a segítségért folyamodó beteg felismerje, mi vezetett eddig, miben kell változtatnia, és mit tehet ennek érdekében, hogy meg is valósuljon. Minden függőbeteg esetén ezeket a lépéseket a legnehezebb megtenni, hiszen állandó tagadásban élnek, vagy éppen kitűnő indokokat tudnak kitalálni arra, miért folytassák szenvedélyüket. Ám ha sikerül őket rávezetni, hogy a saját erejükből is képesek leküzdeni a démonaikat, azzal óriási haladást lehet már akár egy 28 napos program alatt is elérni.

A kapcsolat is megvan a külvilággal, nem kell elszigetelve lenni

Mivel egy ilyen programot lehetetlen lenne zajos, városi környezetben megtartani, így a felepulok,hu 28 napos kezelése egy Balatonhoz közeli településen, csendes és nyugodt környezetben zajlik, kis csoportokban. De szó sincs arról, hogy aki betette a lábát, annak se ki, se be. A bentlakóknak természetesen szabadidő is van biztosítva a kezelések között, emellett teljes ellátást is kapnak étkezéssel, szállással. Szóval ezekről sem a családnak, hozzátartozóknak kell gondoskodnia. És ha már itt tartunk: a kezelt függők számára is elérhetőek a pszicho-edukációs programok, hogy ők is felkészültebbek legyenek, illetve a későbbiekeben akár saját erejükből is képesek legyenek lépni. Természetesen a programhoz az utógondozás, kontrollvizsgálatok is hozzá tartoznak, nem kell ennek is külön utánajárni, más utakat és szakértőket, orvosokat keresni.

A programon kívül persze más fajta szolgáltatásokat is igénybe tudunk venni náluk. Az említett állapotfelmérés mellett, egyéni és családi konzultációra is van lehetőségünk. Ezeknek az árát megtalálhatjuk a rehabilitációs központ weboldalán, a https://felepulok.hu/-n is. Aki pedig szeretne még néhány dolognak utána járni, vagy csak érdeklődik a téma iránt, annak figyelmébe ajánlom a blogjukat is. Ott van pár érdekes bejegyzés az alkoholizmussal kapcsolatban.