Miért meghatározó a napelem panel mérete?

Bár a szilveszterről most épp lecsúsztam ezzel a cikkel, azért azt el tudom mesélni, hogy a miénk egészen furcsán telt. Méghozzá azért telt furán, mert olyan témák kerültek elő, ami egyáltalán nem általános, szilveszteri beszédtéma. Otthon maradtunk a párommal, mert nem volt nagyon kedvünk mást csinálni – ez kényelmes volt és egyébként sem volt kedvünk különösebben társaságba, vagy főleg nem buliba menni. Itthon viszont nagyon jól elbeszélgettünk mindenféléről – mint általában. Ezzel az alkalommal a napelemek kerültek elő, mivel a következő hónapokban szeretnénk megtenni ezt a lépést is, ezért jó képben lenni a pályázatokkal és legújabb trendeket illetően. Így keveredtünk ahhoz a kérdéshez, hogy Miért meghatározó a napelem panel mérete?

Nos, erre van egy nagyon egyszerű és teljesen kézenfekvő válasz: hát nyilván minél nagyobb lesz a panel, annál nagyobb lesz benne a fotovoltaikus kristályréteg, és ebből minél több van, annál nagyobb teljesítményre lesz képes az adott rendszer. Ez ugye logikus és követhető. Azonban, azt kell mondanom, hogy nem véletlenül nem találták ki eleve is ilyen nagyra a napelem paneleket.

Ha konkrét méretekről szeretnék beszélni, akkor mondjuk a 330 W-os és az 500 W-os napelemeket tudnám megemlíteni – csak hogy tudjátok, hogy miről beszélek, amikor azt mondom, hogy régi, vagy kisebb és amikor azt mondom, hogy újabb, vagy nagyobb elem.

Szóval, elsőre úgy tűnhet, hogy minél nagyobb egy ilyen termék, annál jobb, hiszen annál nagyobb lesz a teljesítmény és a kiváltott energia mennyiség. Azonban azt az oldalt sem szabad elfelejteni, hogyha túl sok energiát termelünk, akkor azt egy szint felett nem tudjuk felhasználni, sőt, akár még a rendszerbe se feltétlenül tudjuk visszatölteni. Ez pedig egyértelműen pazarlás, semmi más.

Egy másik oldalról megközelítve a dolgot, nem arról híresek az itthoni házak, hogy bőségesen rengeteg hely volna a tetejükön. Éppen ezért az sokkal fontosabb, mekkora helyet foglal, illetve mennyire nehéz az, amit fel szeretnénk tenni a cserepekre. Ha tehát lehetőség van arra, hogy kisebb “darabokban” kerüljenek fel a napelemek, és akár végeredményként még könnyebb is legyen a rendszer, akkor általában érdemes ezt az opciót választani.

Miért meghatározó a napelem panel mérete? Hát azért, hogy elfér-e a tetőn, azért, hogy mennyibe fog kerülni, azért, hogy mekkora helyet fog foglalni, azért, hogy mekkora súlya lesz a tetőszerkezetre nézve és persze azért is, hogy mennyit fog majd termelni. Gyorsan összefoglalva ezeket gondolom a legfontosabb szempontoknak. Szilveszterkor is valami olyasmi lett a konklúzió közöttünk, hogyha majd úgy alakul, hogy beleugrunk a vásárlásba, akkor előtte mindenképpen tájékozódunk többet között a napelempalyazatok.hu oldalról, hátha találunk valami érdekes új cikket, mint mondjuk a Miért meghatározó a napelem panel mérete? – kezdetű, valamint a pályázati felhívásokat is nyitott szemmel fogjuk átfésülni.

Miért meghatározó a napelem panel mérete?