Idén Szilveszterkor kipróbálok, néhány népi hagyományt

Ti belegondoltatok már, hogy anno mondjuk 100 évvel ezelőtt hogyan ünnepelhették a Szilveszter éjszakáját?

Most ugye mindenki bulizni megy, akár szórakozóhelyre, akár házibuliba, de így vagy úgy valami mulatság azért csak van. Eszünk, iszunk és hajnalig táncolunk. Már-már talán kicsit erőltetett is az egész és nem csodálom, ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a Szilvesztert, mert annak mindig egy „kötelezően király” bulinak kell lennie, pedig ha azt vesszük ugyan olyan este mint bármely másik.

Mi a barátaimmal minden évben hatalmas kérdést csinálunk a Szilveszter témaköréből, és aztán minden évben megbeszéljük, hogy jövőre már jó előre kiterveljük a programot, de persze mindig, minden évben aztán az utolsó pillanatban kezdjük el szervezni az egészet.

Amikor még fiatalabb voltam és alapvetően a Szilveszter volt nagyjából az egyetlen nagy bulizási lehetőség az évben, mindig sokkal jobban vártam mint mostanság. Lehet, hogy a felnőtt élet szabadsága, vagy az, hogy öregszem, de már egyáltalán nem hoz annyira lázba az egész. Múltkor el is méláztam azon, hogy vajon régebben mi volt a program Szilveszterkor. Ők is féktelenül megindultak az éjszakában, vagy volt valami más, esetleg érdekes hagyomány, amit ilyenkor csináltak?

Ami például még mindig nem változott, amit mondjuk sejtettem is, hogy milyen ételeket szokás ilyenkor enni, és miket nem szabad a babona szerint.

A virsli, sonka, hurka és a lencse egyértelműen a szabad enni, és még szerencsét is hoz kategóriába tartozik, amit viszont kerülni kell az a csirkehús és a hal, mert még az előbbi elkaparja a szerencséd, addig az utóbbival el is úszik.

Ami szintén megmaradt, bár talán a lényege és a formája kicsit átalakult, az a zajkeltés. Mostanság sem egy csendes dolog a Szilveszter és ez régen is így volt, bár akkor a zajongásnak inkább „gonoszelűző” célja volt. Ilyenkor ostorral, kolomppal, dudákkal, meg mindenféle hangos dologgal lármáztak, leginkább éjfélkor, hogy elűzzék a rosszat.

Szokás volt még ilyenkor jelképesen elűzni a telet (bár nem hinném, hogy bármikor is bevált volna, mert azért még a január és a február eléggé cudar tud lenni), ilyenkor vagy elástak vagy elégettek egy bábut, ami az óévet jelképezte, vagy jelképesen kiűztek egy fiatal legényt a faluból, aki öregembernek öltöztettek be.

Ami pedig egy nagyon aranyos kis népszokás volt, és szerintem idén ki is próbálom, a jövendölés gombócfőzéssel.

Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb népihagyomány a szerelemre és annak megjóslására irányult. Különböző praktikák voltak arra, hogyan jósolják meg a fiatal lányok, hogy milyen lesz a férjük. Magas, alacsony, gazdag, szegény. Volt arra is jóslat, hogy megtudják, hogy férjhez mennek-e vagy sem. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy milyen volt ezeknek a dolgoknak a sikerrátája, arról bezzeg nem igazán találtam már semmilyen feljegyzést, bár ha beépült a köztudatba mint praktikum, akkor talán csak-csak működött. Lehet, hogy érdemes lenne összeszednem párat, aztán idén kipróbálni az összeset? Bajom végül is nem lehet belőle.

Szerintem meg is kérdezem, a csajokat, hogy mit szólnának, ha idén lenne egy ilyen része is az estének. Persze utána jöhet a jól bevált csajos Szilveszter is, de szerintem senkinek nem lenne ellenére, ha néhány felbukkanó gombócból kijönne, hogy valamelyikünk jövőre férjhez Ryan Goslinghoz vagy Henry Cavillhez. Ti hogyan szoktátok ünnepelni a Szilvesztert? Ereszd el a hajam és csak reggel értek haza, csendes kis kabaré nézés és pezsgő éjfélkor, vagy esetleg éppen Ti is a gombócokat főzitek szorgosan, hátha az egyik évben egy koronaherceg neve bukkan fel?