Dohányzásról leszokás a fogadalmam, segítséget is találok hozzá

Sokan talán nem is tudják, de valójában a szilveszteri fogadalomtétel nem egy új keletű hagyomány, nem a 20. században terjedt el, mint sok más szokás. Igazából már az ókorban is tettek az emberek fogadalmat újévkor a rómaiak, de még náluk is sokkal korábban a mezopotámiaiak. Amíg utána nem olvastam ennek, addig nem is tudtam, hogy ennyire ősi, több ezer éves dolog ez, egészen meg is lepődtem tőle. De valahol van benne logika, hiszen az újév egyfajta fordulat, a megújulás, újrakezdés szimbóluma, miért ne lehetne hát egy ember életében is egy olyan mérföldkő, ami után változásokat eszközöl az életében? A legutóbbi szilveszter számomra is ilyesmi volt, hiszen megfogadtam, hogy végre valahára leteszem a cigarettát 15 év után.

Sokan mondták már korábban, hogy meg kellene lépnem ezt, de sajnos a Dohányzásról leszokás nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Aki soha életében nem dohányzott, vagy éppen csak kipróbálta de nem vált az élete részévé, az honnan tudhatná, milyen is ez? Mintha egy absztinens magyarázná az alkoholistának, hogy mennyire könnyű letenni az italt. Igen, tudom, hogy vannak, akik egyik napról a másikra leteszik a cigit és soha többé nem nyúlnak hozzá, de ilyen ezer esetből 1-2 ha van. Nem mindenki olyan szilárd lelkileg és szellemileg, hogy meg tudjon tenni ilyesmit. Én egy ideje már tudatosan csökkentettem a mennyiséget, szándékosan egyre kevesebbszer gyújtottam rá, de azért még mindig nem voltam képes elengedni. De akkor, azon az újév éjszakán elhatároztam, hogy véget vetek a dolognak. Csakhogy segítség nélkül nem ment, és ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg.

A Dohányzásról leszokás egy keserves folyamat lehet, mint azt az első napokban-hetekben megtapasztaltam. Eleinte még jól bírtam, csak aztán a stressz egyre jobban kezdett bennem felhalmozódni, egyre idegesebb lettem, mert a szervezetem kívánta a cigit. Ha akkor elgyengültem volna, most valószínűleg visszaeső lennék, és a régi intenzitással füstölnék, továbbá nagyon szégyellném magam. Visszatérve: a munkatársaim is észlelték, hogy már nem járok ki az erkélyre egyáltalán, és néha nemigen lehet hozzám szólni. ebből rájöttek, hogy leszokóban vagyok, csak nem megy könnyen. De a harmadik héten nem bírtam tovább, és kifakadtam az egyik kollégámnak, aki már két éve letette. Kérdeztem tőle, hogy hogyan bírta ezt elviselni, és ő mutatott rá nekem, hogy segítség nélkül óriási feladatot vállaltam magamra.

Elmondta, hogy vannak nagyon hatásos készítmények, melyekkel sokkal könnyebb ezt az időszakot átvészelni, és amelyek könnyen elérhetőek bárki számára. Rá is kerestünk együtt, milyen segítséget kaphat, akinek a célja a Dohányzásról leszokás. A sok tanácsadó oldal és fórumokon rizsázás mellett természetesen voltak hasznos találatok is, melyek közül a prevenciopatika.hu oldala volt az egyik. Ez egy szegedi gyógyszertár és webpatika, ahol a számos egyéb probléma mellett a Dohányzásról leszokás is szerepel a kínálatban, mint termékkategória. Itt komoly a felhozatal a különböző tapaszokból, rágókból, spray-kből, melyek mind-mind azt a cél hivatottak szolgálni, hogy könnyebben átvészelhessük a leszokási időszakot.

Ki is néztem magamnak pár terméket, melyek olyan erősségűek, amik helyettesíthetik számomra a dohányzást, és egy gyors regisztrációt követően meg is rendeltem őket. Azért innen szereztem be, és nem egy környékbeli patikából, mert a prevenciopatika.hu oldalán állandóak a kedvezmények, és még a kiszállítással együtt is jobban jártam, mintha mindezt egy ismeretlen gyógyszertár kínálatából próbáltam volna megoldani. Így viszont nem kell sorban állnom, nem kell elmagyaráznom a patikusnak, hogy mire van szükségem, egyszerűen csak elhozza a futár, és már használhatom is. Így a Dohányzásról leszokás máris sokkal elérhetőbb céllá vált, csak arra kell figyelnem, hogy betartsam a szükséges előírásokat, és akkor pár hónapon belül teljesen tiszta leszek, és elkezdődhet az új életem.